2010. május 4., kedd

Ma azon gondolkozunk, hogy az emberi agy tulajdonképpen a létező legprofibb integrált rendszer. És ezt a gondolkozást is eme szuper integrált rendszer révén végezzük. Erősnek tűnik elsőre az agy működését egy szoftveréhez hasonlítani? Na akkor nézzük, mit tud és mi az az integrált rendszer pontosan? Gyorstalpaló informatika képzés következik Budapest Blogger módra :)

Integrált rendszer

Az integrált rendszer – informatikai értelemben – olyan, egyetlen központi adatbázissal rendelkező szoftverrendszer, amelynek különböző feladatokra kifejlesztett részei (moduljai) között átjárhatóság van. Azaz, az adatokat egyetlen egyszer kell letárolni a különféle feladatokhoz, és az egyes modulok képesek kommunikálni egymással, össze van kapcsolva pl. a számlázás, a beszerzés és az értékesítés, és a logisztika. Vagy bármi más.
műanyag ablak Tegyük fel, hogy műanyag ablak és ajtó gyártásban utazunk, valamint matrac árusítással is foglalkozunk, ez a cégünk másik profilja (több lábon kell állni ugyebár…). Egy beszállítónk meghozza a rendelt műanyag ablak szállítmányt, aminek szállítólevelét bevételezzük. De a fickót megbízta a főnöke, hogy vásároljon a cég számára tíz matracot KP-re, szóval ki kell állítanunk egy számlát a 10 db matrac eladásáról. Az integrált rendszer segítségével nem kell újra bepötyögni a cégadatokat a számla kiállításához, hiszen a központi adatbázisban benne vannak már, mivel régóta beszállítóink.
Karácsony előtt pedig az kapcsolattartó modulba sem kell felvinni az adatokat, pár kattintással küldhetünk ünnepi e-mailt mindenkinek, akinek kell…
Na, valahogy így működik az agy is, hiszen egy helyen tároljuk az infókat minden ismerősünkről, és azt is tudjuk, hogy ha Gizi osztálytársnőnk volt a gimiben és Peti is, akkor ők egymást is ismerik, mert egymás osztálytársai is voltak. Ez céges példára vetítve azt jelenti, hogy ha valakinek több cég van a nevén és mi mindegyikkel kapcsolatban állunk, attól még nem árt tudni, hogy egyetlen ember van mögötte, és csak egyetlen karácsonyi e-mailt kell küldeni neki… Az integrált rendszerrel ez nem gond, lehet megadni kapcsolati adatokat – míg a hagyományos, különálló szoftverek használatánál ez nem menne.
Ez az informatikai képzés fárasztó, pedig amikor belekezdtem, nagyon lelkes voltam. De most már azon gondolkodom, hogy meg kéne csinálni a redőnyt végre, meg kidobni a régi ülőgarnitúrát és venni egy újat… Hogy hogy jön ide a redőny meg az ülőgarnitúra? Tök egyszerűen. Az integrált rendszerem összekapcsolta a műanyag ablak és ajtó példát a lakásom berendezésének jelenlegi állapotával, majd ennek kapcsán megfogalmazódtak bennem a régóta esedékes felújítási-szerelési tennivalók…
ülőgarnitúra
Pl. egy kiadós szobafestés is elkelne már. A festés amúgy is jó buli: jönnek a haverok segíteni, pizza meg sör és röhögés. A redőny még ráér, és az új ülőgarnitúra is várhat pár hónapot! Festés lesz először!
És ha már egyszer festés, akkor nemcsak a falaknak, hanem az eresznek is nekiesünk. A csatorna nagyon tré állapotban van, igazság szerint cserére szorulna, de egy festés mindenképp kinéz neki. Tiszta rozsda szegény. Persze, ha anno rozsdamentes acél csatorna mellett döntök, akkor nem lenne ilyen problémám. Na mindegy, Az évek során a víz győzött a csatorna felett, vagy inkább benne.
Víz? Akkor kád. Most mit csináljak, ezt dobja ki az integrált rendszer, ami a koponyámban üzemel a bio terminálon. Ha víz, akkor kád. Esetleg még balatoni szállás – ez meg azért jut eszembe, mert nyaralni víz mellett szoktunk, pancsolós példány vagyok.
De attól tartok, a bevitt napfény mennyiségétől (meg pár pohár sörtől) túlterhelődött az integrált rendszerem, és most inkább lekapcsolom pár órára.