2010. április 28., szerda

Ne ölj! – áll a Tízparancsolatban. Persze, nem kell olyan szigorúan venni, legalábbis a keresztes háborúk indítói így gondolhatták. No de mi most nem vallási vonalon nyomulunk, és a keresztesekénél jóval kisebb méretű egyedekből álló seregeket veszünk nagyító alá.

Rágcsálóirtás

rágcsálóirtás A rágcsálóirtás szükségessége sokak számára megkérdőjelezhető, és “jaj szegény állatka kifejezéssel illetik. Egészen addig, míg nem a saját lakásukban, nyaralójukban, terménytárolójukban, munkahelyükön találkoznak az egerekkel, rosszabb esetben patkányokkal, amelyek nemcsak megrágcsálnak és bepiszkítanak mindent, de számos fertőzés, betegség terjesztői is.

Akár egér-, akár patkányirtás, mindkettőt jobb szakemberre bízni. A házilagos próbálkozások ritkán vezetnek teljes eredményre, ha pedig a mérgekkel nem tudunk megfelelően bánni, abból baj is lehet.

Rovarirtás

A rovarirtás egy másik remek ága ugyanennek a témának. A panelházakban a csótányok, kertes házaknál a hangyák okoznak főként kellemetlenséget nekünk, embereknek. Mert hát miféle dolog az, hogy le-fel masíroznak mindenen és megcsámcsogják a kajáinkat?! Ilyenkor köll kihívni a rovarirtókat.

Egészséges táplálkozás

rovarirtás Az egészséges táplálkozás hívei mind esküsznek valami tuti módszerre, pl. a vegák csak zöldséget esznek, a wellness fanok a mozgáshoz és napszakhoz megfelelő, “engedélyezett” ételeket fogyasztják, a diétázók ilyen-olyan fogyókúra szabályok szerint eszik magukat egészségessé. A tudósok meg mindent alátámasztanak, mindig meg van magyarázva, hogy az egészséges táplálkozás mit is takar pontosan és miért jó az új trendi őrület.

Hogy miként jön ez a rágcsálóirtáshoz vagy rovarirtáshoz? Tök egyszerűen: A legegészségesebb kaja is meglehetősen egészségtelenné válik, ha csótányok vagy patkányok rágcsálják meg, netán ürülékkel piszkítják…
De az ázsiaiak számos rovarfajt előszeretettel fogyasztanak nyersen vagy épp sütve. Akkor hogy is van ez most? Megmossák előtte a csótányok lábait és beöntést adnak nekik?
Mindenesetre, én nem kajálom be…