2010. április 15., csütörtök

Ezúttal néhány márkával, illetve idegen nyelvből átvett elnevezéssel ismerkedünk.

Thule

thule A Thule termékeivel rengeteg helyen találkozni ma már, mégis sokan vannak, akik nem ismerik. Az ő kedvükért következzék egy rövid kis ismertető a Thule márkáról.
A svéd Thule kiemelkedő minőségű autófelszerelést gyártó cég. Fő profiluk az autó szállítókapacitását növelő termékek gyártása, de kiegészítőket is készítenek. A legnagyobb Thule termékkörök: kerékpárszállítók, tetőboxok / síboxok, kenuszállítók, tetőcsomagtartók, hóláncok. A legnépszerűbbek a Thule kerékpárszállítók, amelyek között nemcsak tetőre szerelhető, az autó hátuljára, valamint vonóhorogra rögzíthető típusok is vannak.

Velux

velux A Velux szintén elég ismert márka. A dán Velux cég nyílászárókat, kiemelten tetőtéri ablakokat gyárt, rendkívül jó minőségben. Bár elsősorban a Velux a műanyag ablakairól híres, készít fa ablakokat is, valamint ajtókat, erkélyfrontokat – azaz teljes körű nyílászáró kínálattal rendelkezik.
A Velux valamennyi termékénél a fényt, a fényhozamot helyzeti előtérbe a design kialakításakor, emelett nagy hangsúlyt fektet a környezet védelmére a gyártási folyamatok során.

Breitling

Breitling Ez a márka már kevésbé ismert a lakosság körében, pedig a hozzáértők szerint legalább annyira kiemelkedő az óragyártás terén, mint a Rolex vagy az Omega.
A Breitling név a repüléstechnikában  viszont nagyon is ismert: Gaston Breitling, a cégalapító fia ugyanis kezdetben a pilóták számára tervezett fedélzeti, illetve karon viselhető kronográfokat. A Breitling precíziós óraművek annyira keresettek lettek a repüléssel foglalkozók körében, hogy végül a Breitling Navitimer típus a Repülőgép Tulajdonosok és Pilóták Egyesületének hivatalos karórája lett.

Graco

graco A Graco márka csak szakmai körökben ismert, pedig a Graco gépek által készül számos, a környezetünket alkotó bevonat. A Graco világszerte rendelkezik telephelyekkel, és világelső a folyadékkezelési rendszerek és komponensek gyártása terén.
A Graco bevonattechnikai megoldásait előszeretettel alkalmazzák mind az építőiparban, mind egyéb területeken.

Kiehl

kiehl A német Kiehl márka professzionális megoldásokat kínál a takarítás, tisztítás, üzemi higiénia terén. A Kiehl termékek területspecifikusan kifejlesztett tisztítószerek, direkt egy-egy konkrét feladatra kialakítva. Pl. A Kiehl parketta és laminált padló tisztító nemcsak eltávolítja a szennyeződéseket, mint a hagyományos szerek, de ápolja is a fát.
Mivel a fő profil a vendéglátóipari és foglalkoztatói környezet higiénájának biztosítása, hazánkban főként a szállodák, éttermek, irodaházak takarításához alkalmaznak Kiehl termékeket, a lakosság körében kevésbé ismert a márkanév.

Bose

bose A Bose név a vájtfülűek számára csenghet ismerősen – ugyanis a Bose egy hangrendszereket gyártó cég. A Bose hangtechnikai megoldásai  az valósághű hangzás élményét nyújtják minden téren. Termékvonalak:
- Bose hangsugárzók, komplex hangrendszerek
- Bose fülhallgatók, kiegészítők
- Bose audio rendszerek és szórakoztató elektronika gépjárművekbe
- Bose professzionális hangrendszerek rendezvényekhez

A végére hagytam két idegen szót, amelyekkel egyre többször találkozhatunk.

Wakeboard

A wakeboard egy vízi sport, amely a szörfdeszka lekicsinyítése és a vízisí kombinációjából fejlődött ki. Vagyis a wakeboard olyan a vízi síeléshez viszonyítva, mint a snowboard a hagyományos síeléshez viszonyítva.
A wakeboard egyetlen keskeny deszkával történik, a wakeboardozó személyt a motoros csónak húzza nagy sebességgel, és eszement klassz élmény az egész :)

Flexó

A flexó egy nyomdatechnikai szakszó, pontosabban egy magasnyomási technológia. A flexó nyomásnál a nyomóformák gumiból vannak, ez viszi át a nyomathordozóra a festékréteget. Ennek köszönhetően flexóval kiváló minőségű nyomatokat kaphatunk, viszont a flexó nyomtatás csak nagyobb mennyiségeknél gazdaságos.

2010. április 12., hétfő

Ma azon gondolkozunk, mi is kell egy ház felépítéséhez és a benne éléshez általánosságban. Tételezzük fel, hogy megvan a tervrajz, kész a műszaki kivitelezés, beszereztük az energetikai tanúsítást, már állnak a falak, jöhet a többi.
csatorna Kezdjük fentről, a tetővel. Ha generálkivitelezővel építettünk, nem a mi feladatunk lesz ennek (sem) a tervezése / megépítése, de ha saját erőből, több szakaszban építkezünk, kerítenünk kell egy tetőfedőt, és be kell szerezni a szükséges építőanyagokat – ami lehet cserép, esetleg műanyag vagy acél cserepes lemez. Miután a tető kész van, a csapadék elveztetése végett egy ereszcsatornára is szükségünk lesz. A jó minőségű csatorna legalább annyira fontos, mint maga a tető; ha gyorsan rozsdásodó anyagból álló, vagy nem megfelelően összeillesztett csatorna rendszert csinálunk, sok bosszúságot és kárt okozhat a mindenfelé szabadon ömlő víz.

Nyílászárók


Következő lépésként ugorjunk egy nagyot, és lépjünk a nyílászárók terepére - a beszerzése és beépítés általában megoldható egy cég segítségével, legalábbis kevés olyan nyílászárós oldalt láttunk ezidáig, ahol a kínálat mellett ne szerepelne a beszerelés, mint szolgáltatás - ráadásul esélyes, hogy így még anyagilag is jobban járhatunk. Ebben a szegmensben aztán van bőven választék - legyen szó  ajtóról, ablakról - a  kínálat széles skálán mozog, számtalan lehetőség közül választhatunk.

Nyílászárók - ajtók:


bejárati ajtó
Kezdjük a bejárati ajtókkal (ajánlott oldal: Ajtó Neked). Ez lehet fából, műanyagból, és lehet acélból (biztonsági ajtó), tetszőleges borítással. A külcsín mellett fontos a jó hőszigetelő képesség és a masszív felépítés, hiszen a bejárati ajtó választja el az otthon hőmérsékletét a kintitől, valamint értékeinket az esetleges  betörőktől...
 
A bejárati mellett valószínűleg több beltéri ajtóra is szükségünk lesz (tipp: belteri-ajto.eu - itt dekorfóliás, festett, mdf kivitelek közt is válogathatunk), amivel az egyes helyiségeket szeparáljuk el egymástól. Ha nem is szándékozunk minden helyiséget ajtókkal elválasztani, a wc és fürdőszoba azért mindenképp igényli a zárhatóságot.

Nyílászárók - ablakok: 


Az ablak anyagát tekintve szintén lehet műanyag ablak vagy faablak, illetve típusa szerint normál vagy tetőablak is mindkért fajtából. A műanyag ablak előnye, hogy nem igényel felületkezelést, viszont a faablak szebb, természetközelibb, barátságosabb anyag. Ahol van tetőtér, ott célszerű a tetőablak beépítése, mivel tetőablakokkal látványosan megnövelhető optikailag a tetőtér nagysága, és rendes, világos lakótérré változtatható a helyiség.
 műanyag ablak
Persze, az ablakok átlátszóak (ez a lényegük), így nem szabad megfeledkezni a függöny és a redőny beszerzéséről sem, amennyiben nem vagyunk exhibicionista hajlamúak. Míg függöny utólag, a már berendezett kéglihez is gond nélkül vásárolható, addig a redőny megvételét érdemes az ablakkal egyidőben bonyolítani. Így egyrészt biztosan passzolni fog a redőny az ablakhoz, másrészt egyszeri beépítési munkával letudjuk a dolgot.
Nézzük a burkolatokat!

Padlóborítás és burkolatok: 


Lehet parketta, járólap (kő vagy kerámia), PVC vagy padlószőnyeg. A parketta jó választás a szobákba, ha meleg, barátságos felületen szeretnénk mászkálni, míg a járólap hűvös szépsége inkább az előszobába és vizes helyiségekbe célszerű. Mind a parketta, mind a járólap könnyen tisztítható, felmosható, ellentétben a szőnyeggel.
 csempe

Falburkolat: 


A legalapvetőbb felületkezelés fal esetében a festés. A festés is megannyi lehetőséget kínál a színek és minták terén, kreatívabbak akár művészi falfestést is csinálhatnak. De ezen túlmenően a falra kerülhet tapéta, lambéria és csempe is, ízlés szerint. A csempe mindig jó választás a konyhába és a fürdőszobába, ahol a gőz, pára, szennyeződések miatt sokat kell takarítani a falat is.
Következhetnek a bútorok. A bútorzat tipikusan a helyiségek funkcionalitásától és az egyéni elképzelésektől függ, ezernyi féle lehetőségből alakíthatja ki mindenki a saját ízlése szerinti berendezést.

Konyha és étkező: 


Az egyedi konyhabútor készítése sokkal kifizetődőbb, mint készen vásárolt elemekkel rendezni be a konyhát. Aki építkezik, az mindenképpen az egyedi konyhabútort válassza, de aki kész házba költözik, annak is célszerű konyhafelújításnál megszabadulni a szériagyártott elemektől (amennyiben lehetősége van rá).

Fürdőszoba és wc: 


A fürdőszoba bútorok alatt ma már nemcsak a kádat és mosdókagylót kell érteni, ennél jóval szélesebb a termékpaletta, és a design is számos lehetőséget kínál a kellemes, látványos kialakításra. A modern fürdőszoba bútorok közé tartozik pl. a zuhanykabin, gőzkabin, szauna vagy akár egy masszázsmedence, amelyekkel élményhelyiséggé varázsolhatjuk a fürdőszobát.
 ülőgarnitúra

Nappali: 


A nappali fő bútor-együttese az ülőgarnitúra. A jól megválasztott ülőgarnitúra amellett, hogy kényelmes és szép, nagy mértékben meghatározza a helyiség hangulatát is. Célszerű olyan kiegészítőket választani az ülőgarnitúra mellé – dohányzó asztal, virágtartó, tv-állvány, szekrénysor stb. – amikkel harmonizál színben és designban.

Hálószoba: 


A hálószobában általában a ruhák tárolására alkalmas szekrény, és az ágy kap helyet. Az ágy lehet fa, fém, műanyag, lehet ágyneműtartós vagy anélküli, illetve lehet puszta keret, amelybe a matrac kerül. Napjainkban sokan választják a matracos megoldást, ami egészséges és pihentető alvást tesz lehetővé hátfájósak számára is, továbbá elhasználódása esetén elegendő a matrac cseréje, nem kell az egész ágyat kidobni. Ajánlott oldal a megfelelő matrac választásához: VákuumMatrac webáruház
Ha minden helyiség be van rendezve, kell még pár háztartási gép, amikkel megkönnyítjük mindennapi teendőinket, illetve tisztán tartjuk a kérót. A legalapvetőbb háztartási gépek: porszívó, mosógép, hűtő. De ezeken túl rengeteg háztartásban találunk konyhai robotgépeket és mikrót is.
Odabenn minden rendben, nézzünk szét még kicsit a ház körül.
 garázskapu
Ha van autó és van garázs, akkor a garázskapu sem hiányozhat  sokáig. Az automata, távirányítású garázskapu változat különösen kellemes tud lenni esős napokon…

Kert és terasz


A kertet pedig általában kerítés veszi körbe, ami lehet fa, műanyag, kész fémelemes vagy kovácsoltvas kerítés is. A kovácsoltvas kerítés előnye, hogy művészi szépsége mellett masszív, megbízható védelmet nyújt, nemigen rongálható. Esztétikus és erős védelmet jelent a behatolókkal szemben.
A kertben megannyi lehetőség kínálkozik, pl. az egyre divatosabb kerti tóépítés is ezek közé tartozik. A tóépítés révén saját kis halas vagy akár fürdőtavunk is lehet, a víz szűri a port és hűti a levegőt a forró nyári napokon.