2011. március 3., csütörtök

A gyermekfelügyelet sosem volt még ennyire “kapós” szolgáltatás hazánkban, mint mostanság. Lassan utolérjük Ámerikát, ahol a bébiszitter szinte alapvető “kellék” egy házaspár életében.

aupair Számos cég szakosodott bébiszitter és aupair képzésre, közvetítésre, utaztatásra. Azonban nem árt vigyázni, és alaposan leinformálni a célállomást, mielőtt valaki nekiindul az aupair munkának, mert külföldön általában nem sok segítségre számíthat a megérkezése után, ha valami probléma adódna a bébiszitter fogadó családdal.

De először tisztázzuk a fogalmakat. Egyszerűen mondva: bébiszitter az, aki gyermekfelügyeletet lát el a szülők távollétében. Az aupair pedig az, aki külföldön teszi ezt, általában idegen nyelvi területen. (Szóval az aupair olyan bébiszitter, aki nem hazai pályán játszik.)

Milyen problémák adódhatnak, ha valaki aupairként akar dolgozni és kiutazik?

  • Nincs meg valamilyen képesítése (pl. jogosítvány), ami kell a munkához, ezért a család nem alkalmazza aupairként, és a visszautazást soron kívül kell megoldania.
  • A helyszínen nem akarják kifizetni a bébiszitter munkáért járó pénzt és juttatásokat.
  • Nem beszéli a nyelvet elég jól, amiből komoly félreértések adódhatnak.

Ha a gyermekfelügyelet iránt érdeklődsz, mindenképp érdemes elvégezned egy ilyen képzést, és megbízható céget keresni, aki támogat a kiutazásban és szükség esetén  visszautazásban is.