2010. szeptember 30., csütörtök

Nem tudom, ki hogyan emlékszik vissza, de öt évvel ezelőtt valahogy nem volt ennyi kiadó üzlethelyiség, kiadó iroda és raktár Budapesten (sem máshol az országban). Nem is nagyon volt szükség a vidéki és budapesti kiadó üzletek értékesítését végző ingatlankezelő cégekre; a tulaj egyszerű kiakasztotta a táblát az adott bolt, terem, akármi elé, és az általában hamar ki is lett bérelve.

kiadó üzletek BudapestNapjainkban más a helyzet. Egyrészt, rengeteg irodaépület, raktár és társasház épült (utóbbiaknál az alagsori üzlethelyiségek már-már alapnak számítanak), jelentősen megnövelve ezzel a budapesti kiadó üzletek számát. Másrészt, a gazdasági válság hatására számtalan vállalkozás ment csődbe, így üresen maradt a korábban bérelt ingatlanok jelentős része is.

Rendelkezésre áll tehát irdatlanul sok kiadó üzlethelyiség Budapesten is, vidéken is, amelyet a tulajdonosoknak ki kéne adni, de nem tudják… Nincs kinek. Túl sok az eszkimó, kevés a fóka.

Mit csinálnak? Eladják olyan cégeknek, amelyek kifejezetten ezzel foglalkoznak, ingatlan hasznosítással. És mivel itten van számunkra a jó kis Internet, egy szépen szerkesztett, átlátható, mindenféle paraméter alapján kereshető adatbázisból válogathat a magyar vagy külföldi vállalkozó, ha kiadó üzleteket keres Budapesten.

Mivel azonban több ingatlanhasznosító cég van, s a kiadó üzletek Budapesten már-már elérik a vállalkozók, cégek számának másfélszeresét, nagy a verseny a piacon. Ami tök jó, mert egyre olcsóbb áron lehet üzlethelyiségeket és raktárakat bérelni, a konkurensek igyekszenek egymás árai alá menni.

Egy baj van ezzel az egésszel: még mindig épülnek az újabb és újabb irodaházak… Hogy kinek, minek jó ez? Nos, szerintem azoknak az építtető cégeknek, amelyek így akarják tisztára mosni a pénzt, adókedvezményeket igénybe venni, ügyeskedni. Hogy a megépítés után mi lesz, üresen fognak-e állni ezek az irodák, az már nem az ő gondjuk. Nagy üzlet ám a kiadó üzlet Budapesten!