2010. május 6., csütörtök

Ma bőrözünk kicsit, sorra vesszük a különféle “bőrös” témákat.

Műbőr

A műbőr nagyszerű anyag, számos cucc készül műbőr bevonattal, mert
- a műbőr a megszólalásig hasonlít az igazi bőrre (de nem szólal meg),
- a műbőr jóval olcsóbb a valódinál,
- a műbőr előállításához nem kell állatokat gyilkolni,
- a szintetikus műbőr ma már annyiféle spéci verzióban létezik, hogy csak na!
 Különleges műbőr anyagok:
* baktérium- és gombaellenes műbőr,
* nagy kopásállóságú műbőr,
* UV álló műbőr,
* penészedésgátló műbőr,
* légáteresztő műbőr
bőrgarnitúra

Bőrgarnitúra

Akár műbőr, akár valódi, a legfőbb felhasználási területük a bútorkészítés, azon belül is a bőrgarnitúra, bőr ülőgarnitúra gyártás.
A bőrgarnitúra komolyabb, impozánsabb a hagyományos kárpitos bútorokhoz képest. Egy bőrgarnitúra exkluzivitást, különlegességet sugall (az árában is látszik néha, de szerencsére egyre több bőrgarnitúra gyártó jön rá, hogy lehet mérsékeltebb áron is forgalmazni). A bőrgarnitúra legnagyobb előnye mégis az, hogy könnyen tisztítható.

Szőrtelenítés

Ha már üldögélünk a bőrgarnitúránkon, vegyük szemügyre a saját bőrünket is. A női és férfi bőr jelentős mértékben különbözik egymástól. A nőké érzékenyebb, puhább, és a szőrtüszők kisebb száma miatt simább is. A férfi bőr vastagabb, durvább, érdesebb.
Az alapeseten kívül persze napjainkban mind a női, mind a férfi bőr ápoltságához hozzátartozik néhány extra mutatvány: kencék, kozmetikumok, arcszesz, borotva vagy egyéb szőrtelenítés… A szőrtelenítés amúgy is jó téma, rengeteg szőrtelenítési módszer létezik. A szőrtelenítés a nők esetében elterjedtebb, mint a férfiaknál, utóbbiak közül inkább a testépítők körében divat a csupaszság. Legalábbis a lábak, mellkas, karok stb. szőrtelenítése. Az intim szőrtelenítés mindkét nem esetében egyre jobban terjed viszont, ciki a bozont a fehérnemű alatt.

Bőrfiatalítás

Ha kellően szétroncsolták bőrünket a különféle károsbőrfiatalítás hatások, vagy szimplán csak megöregedtünk és unjuk a kismillió ráncot, nekünk találták ki a bőrfiatalítás nevű csodát. A lézeres bőrfiatalítás során kétféle módszer közül lehet választani: az egyik esetben a bőr felsőbb rétegeit egész egyszerűen leégetik, így alatta új, fiatal bőrréteg képződik. A másik esetben nem sérül az epidermisz, a lézeres bőrfiatalítás a legfelső rétegen kialakult ráncok, szarkalábak halványítására, eltüntetésére koncentrál, több kezeléssel és hosszabb idő alatt érhető el a kívánt eredmény.

Végezetül említsük meg a bőrgombát. Ez az, amiről senki nem beszél szívesen, mert kínos. Szerencsére a bőrgyógyászat ma már hipp-hopp rendbehozza, eltűnnek a kellemetlen és viszkető elváltozások, és nyugodtan mehet az ember üdülni külföldre a tengerpartra. Egy nyaralás Mallorca szigetén?