2010. március 5., péntek

Ha a földgömb szót halljuk, mindenkinek beugrik az asztalra helyezhető, forgatható 3 dimenziós atlasz, ami az igazi Földgömb felszínét hivatott lemodellezni különféle változatok szerint. Ma már számtalan földgömb fajta létezik, az iskolai oktatásban használt standard földrajzi változattól kezdve az extrémebb dísztárgy változatokig. Pl. néhány ezekből a teljesség igénye nélkül:
- világító földgömb és mágneses földgömbföldgömb
- politikai és gazdasági földgömb,
- állattani és növénytani földgömb,
- üzleti (!) földgömb és egyéni megrendelésre készült darabok
- italtartó "minibár" földgömb (akár zsúrkocsival egybeépítve), antik stílusban
Sőt, nemcsak földgömbök, hanem ún. csillaggömbök és holdgömbök is léteznek, a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. Na de mi a helyzet az igazi Földgömbbel, kedves kis kék bolygónkkal és a rajta található kétlábúakkal?

Az alábbi kis szösszenetben némi kutatás következik tehát a kérdésből kiindulva, kutatás többféle témakörben. Eme kutatás első lépéseként nézzük meg a golyóbis természetes növényvilágát rohamos mértékben eltüntető ember építészeti jellegű ténykedését.

Pl. vegyük a fa ablak gyártást, mint sokak vesszőparipáját. A fa ablak gyártás fát igényel, fát pedig az erdőből lehet nyerni ugyebár. De akik azzal érvelnek, hogy emiatt pusztulnak ez esőerdők, azok elég nagyot tévednek, ugyanis szegény fa ablak gyártás nem tehet az esőerdőkről. A fa ablak gyártás ugyanis az ipari erdőkből nyeri a fát, az ipari erdők lényege meg az, hogy újraültetik őket folyamatosan az utánpótlás miatt. Ráadásul, aki azt hiszi, hogy a műanyag jobb, mint a fa ablak gyártás, mert ahhoz nem kell fa, annak megsúgom: a folyamat során rendes mennyiségű szennyező anyag kerül a levegőbe a műanyag miatt, míg a fa ablak gyártás esetén a természetes anyag egyáltalán nem szennyezi a környinket. (Ú, ez de szupi! Megyek, iszom egy üdcsit.) És hogy miért jobb a fa a műanyagnál? Mert szép, egyedi, “élő” ablakunk lehet belőle. Szóval a fa ablak gyártás előnyei tagadhatatlanok.

Ha már az építkezésbe kóstoltunk, a kutatás következő állomása lehetne a környezetbarát megújuló energia területéről pár gondolat. Nyilván mindenki hallott már a – többnyire - megújuló energiát használó passzív házakról, amelyeknél elsősorban a fűtés-hűtés van rendkívül energiatakarékosan megoldva. De a megújuló energia alkalmazása bárhol, bármilyen épületben megoldható, jó példák erre a könnyűszerkezetes házak. A könnyűszerkezetes ház acél vagy fa szerkezetű, elemesen “összerakható” ház, ami hagyományos társaihoz képest könnyűszerkezetesjóval gyorsabban és egyszerűbben felépíthető, és ráadásul sokkal földrengésállóbb is. Az ilyen könnyűszerkezetes építkezésnél mi sem egyszerűbb, mint a megújuló energia hasznosításához szükséges feltételek kialakítása, pl. napelemek rögzítése a tetőpaneleken, és már eleve úgy felrakni a könnyűszerkezetes tetőt.
A megújuló energia nemcsak a fűtés feladatait láthatja el, hanem kitűnő klíma megoldást is jelent egyben, pl. geotermikus hőszivattyú rendszerrel egybekötve. A klíma napjaink egyik fő kérdése, és meglehetősen vicces, hogy ugyanazt a szót használjuk a helyiség hűtését ellátó berendezésre, mint a globális hőmérsékleti jellemzők összefoglaló elnevezésére. A klíma készülékek, klíma berendezések hamarosan nagyon alapvető dolognak fognak számítani számos helyen, ha a globális klíma változásai ebben az irányban haladnak tovább… Pár helyen meg egyáltalán nem lesz szükség rá, annyira lehűlik a levegő.
Na de kicsit elkanyarodtunk, pedig  a könnyűszerkezetes házaktól még el se jutottam a Lindab tetőszerkezetig, A Lindab svéd acél tetőzet nem kifejezetten könnyűszerkezetes házra való, ellenben rendkívül tartós és masszív. És hogy hogy jön ide a Lindab akkor, meg mi köze van a földgömb kutatás gondolatmenetemhez? Gőzöm sincs, pedig előbb még tudtam, de közben eltelt egy üveg sör :)

Amúgy ez az egész ház-építősdi és berendezési dolog kicsit olyan, mint egy díszlet, egy profi módon kivitelezett profi módon kivitelezett díszlet, ami mögé elrejtőzhet az ember. Mert gondoljunk csak bele: a kívül és belül látható kinézet és a cuccok egy része szól csak a saját vágyainkról, más része inkább már a külvilágnak, a vendégeknek, ismerősöknek, szomszédnak, stb. üzen. A díszlet mindenütt ott van. Ha Shakespeare örökbecsűje alapján színház az egész világ, akkor díszlet a világ minden élettere, építménye benne.

Pl. a mobiltelemobiltelefonfon verseny tipikusan ilyen. Folytassuk a kutatást itt.
A mobiltelefon gyártók között is zajlik, de a mobiltelefon felhasználók között is a “hadd lássa mindenki, milyen mobiltelefonom van” versengés. Míg az előbbi esetben a mobiltelefon fejlesztés, a kereskedelmi érdek áll mögötte, addig az utóbbi esetben a hiúság, az irigység kiváltásának vágya, a hamis érzet, hogy valamiben jobbak vagyunk, mint a másik. Már a tiniknél is megfigyelhető a mobiltelefon láz, és ami a legmeglepőbb: a mobiltelefon pár év alatt nemcsak a felnőtteknél lett alapvető használati tárgy, hanem az egészen fiatal, kisiskolás korosztálynál is.

A mobiltelefonnál pár fokkal erősebb státuszszimbólum az medence a kertben, vagy masszázs medence a házban, meg úgy általában a medence mizéria. Ez a is remek téma a kutatás szempontjából. Egy Jakuzzi medence nyilván mindenkinek megvan képileg, de én most mégis inkább a kültéri medence verziókra koncenmedencetrálnék. Egy úszómedence rohadt jó dolog, lehet benne nyáron evickélni, haverokkal fejest ugrálni stb. De mi a megveszekedett francért vágyunk oly sokan medence után? A tudósok szerint azért, mert a víz, az örök éltető lételemünk és (állítólag egykori) természetes közegünk szoros kötődés. A marketing szakemberek szerint meg azért, mert lehet vele sárgítani a szomszédokat. (Én utóbbiaknak hiszek medence ügyben).

masszázs fotel A medence mellé már csak egy privát masszőr hiányzik a házi wellnesshez. De ha masszőr épp nincs kéznél (thai masszőr esetében lábnál), akkor egy jó masszázs fotel is megteszi, lehetőleg japán gyártmány. A jó masszázs fotel olyan, mint egy házi masszőr, bár a masszőrrel ellentétben, a masszázs fotelnek nincsenek kezei (lába van :D ). Mit csinál egy profi masszőr? A masszőr gyúr, átgyúrja az izmokat, ellazítja a testet, serkenti a vérkeringést, megszünteti a csomókat. Mit csinál a masszázs fotel? Ugyanezt. A japók tudnak valamit a masszázs fotel gyártás terén, az biztos: egyszer volt szerencsém a BNV-n beleülni egy ilyen masszázs fotelbe, és mondhatom, klassz élmény volt.

Na de a kutatás nem áll meg itt, figyeljünk picit az apróbb dolgokra is, például a hangyákra. Na meg a hangyaritásra. Mert az ember bizony feltalálta a hangyairtás nevű műveletet, ha már civilizálódott. A  hangyairtás szükséges, mert nem akarunk együtt élni sem nehéz-, sem könnyűszerkezetes házainkban a parányiakkal. És mit csinálunk, ha mégis ellepik a konyhát? Először megpróbálkozunk magunk a hangyairtással, aztán meg hívunk egy erre szakosodott céget, ha nem sikerül. A hangyairtás eszembe juttatott egy patkányirtásos sztorit, itt elolvasható. Egyszer, gyerekkoromban a mi kamránkba is beszökött egy patkány, anyám seprűvel kergette ki a kertbe, ahol a puli kutyánk meg is fogta és megfojtotta. Tényleg a kutya-dolog lehet a kutatás következő lépcsője!

puli Nézzük meg az ember és a kutya barátságát. Az ember szépen megszelídítette a farkast (hogy abból miként lett puli, azt ne firtassuk) és legjobb barátja lett. Aztán ma már van mindenféle kutya: házi kedvenc öleb, véreb, munkakutya és terelő… Az ember hol jól bánik vele és leghűségesebb társának tekinti, hol meg üti-veri, csak mert alacsonyabb rendűnek tartja. Ami engem illet, puli bolond vagyok, mindig is puli kutyám volt, és mindig is jól bántam vele, bár nálunk a puli nem terelő kutyaként volt alkalmazásban, hanem inkább házőrző és játszótárs gyanánt. :)  Egyébként a puli rendkívül okos, félszavakból is megért mindent. Ezen kívül a puliról az is elmondható, hogy olyan, mint egy felmosórongy négy lábon, egy szép nagy szőrcsomó, ami ugatni tud.

tartós szőrtelenítés És ha már itt tartunk, szőrözzünk egy kicsit a kutatás címén. Manapság egy nőnél alapvető, hogy sima legyen a lába (meg egyebei), és a férfiaknál is kezd terjedni ez a dolog. Így hát egyre több kozmetika kínálgatja a tartós szőrtelenítés alternatíváját, mint hosszú távú megoldást. A tartós szőrtelenítés tök jó, mert éveken át nem kell bajlódni a borotvával, gyantával. A tartós szőrtelenítés azért is tök jó, mert csomó időt megspórolunk általa. És hogy milyen is pontosan a tartós szőrtelenítés? Idekívánkozik a reklám szlogen része: tartós szőrtelenítés kedvező áron. Mert tényleg: ma már kedvezőnek számítanak az árak. Szóval tartós szőrtelenítésre fel, szőrös embertársaim! Én inkább maradok a szakállnál.

Merre folytatódjon a kétlábúak érdekességei között a kutatás? Mondjuk következzenek az illatok. A minket körülvevő világban számos illat (vagy számtalan illat?) kering, orrunk nem is érzékeli egy részüket (bezzeg a puli orra előtt egyetlen illat sem marad rejtve). Létezik natúr emberi bőr illat, létezik illat vagy inkább szag az izzadt változatra is sajnos, van sült csirke illat és virág illat, van fogkrém illat és gyümölcs illat, de a lényeg talán az, hogy van kellemetlen illat és van kellemes illat. Utóbbira épül a parfüm gyártás. A parfüm illatok a testszag elnyomását és kellemesebbé tételét szolgálják, bár a tudósok az utóbbi időben rájöttek, hogy a nemek közti szaglászásban néha jobb nem elnyomni mindent, ezért léteznek ma már olyan parfüm illat összeállítások, amelyek az ellenkező nem számára vonzó feromonokat is tartalmaznak. Na erre mondják, hogy szexi parfüm illat.

A nemek között érdekes megoszlás figyelhető meg az online játékok terén. A különféle flash játékok közül más köti le a hímeket és más a nőstényeket, vannak már olyan netes játék oldalak, amiken a flash játékok direkt úgy vannak csoportosítva, hogy lányoknak – fiúknak bontásban lehet böngészni köztük. A flash játékok amúgy is érdekes kutatási téma, mert az ember korábban cikinek tartotta, hogy felnőtt fejjel játsszon, de a mai kor embere magától értetődően ül le a notebook elé és tölti idejét a flash játékokkal. Pl. én is szoktam hétvégenként versenyezni haverokkal, hogy ki bírja megdönteni a Yeti rekordokat :)  A flash játékok több kategóriára oszthatóak. Autóversenytől a logikaiig van minden.
A notebook megint csak jó találmány, egy kézben cipelhető számítógép, notebook munkaeszköz és szórakozás egyben. A notebook piacon is nagy a verseny, jobbnál jobb, okosabbnál okosabb notebook csodák születnek a gyártóüzemekben, és az emberek veszik az újabb és újabb notebook változatokat, mert nem lehet lemaradni a fejlődéstől. Míg régen a notebook árak a csillagos eget súrolták, mostanság azért lehet már igen kedvező áron kitűnő, márkás notebook vásárlást eszközölni minden üzletben.

És ha úgyis a notebook-on nézelődünk, nézelődjünk már valami izgalmasat is, pl. üssük be a google-be a night club Budapest szavakat. Máris szemben találjuk magunkat a night club budapesti özönével, s egyúttal az emberiség legrégebbi, legvonzóbb jellemzőjével: az erotikával. Valamennyi night club Budapesten tömve van esténként, a szórakoztatóipar fellegvárai ezek, ahova nem túl meglepő módon elsősorban a férfiak járnak nézelődni meg inni. Szeretjük a szépet :)

Ez a szépség néha mozgatóerő is lehet, pl. a tanulásban. Egy haverom csak azért iratkozott be olasz nyelvtanfolyamra, mert tetszett neki egy csaj, és így egy órára jártak, megismerkedhetett vele. Képes volt végignyomni egy olasz nyelvtanfolyam négy hónapos képzését csak ezért! Ráadásul még ő lett a legjobb tanuló, az egész olasz nyelvtanfolyam alatt végig őt dicsérte az oktató, a csajnak meg segített tanulni… Na, hát ma is együtt járnak, hála az olasz nyelvtanfolyamnak. Mondhatni, intenzív olasz nyelvtanfolyam volt.  :D

A kutatás korántsem ért véget a földgömb körül, hisz annyi minden akad még, amiről kifejthetem gondolataimat legközelebb… Meg ami eszembe jut. Imádok blogolni, ha lenne névjegykártya a tárcámban, ez állna rajta: bloggerfan. Tényleg, egy elegáns névjegykártya kell nekem! Mindjárt keresek is egy névjegykártya készítéssel foglalkozó céget és rendelek tőle. De csakis valami egyedi névjegykártya jöhet szóba. Legközelebb arról fogok beszámolni, milyen lett :)

No, a könnyűszerkezetes fa ablak gyártás legyen veletek, s őrizze puli az álmotokat!  Mára elég ennyi, a notebook-nak is pihenni kell…