2009. október 6., kedd

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak a lelki egészségre, komoly üzletágak és szolgáltatások épülnek ebben a szegmensben is. Az okokat szerintem mindenki tudja, ráadásul itt a válság, ami számtalan családnak, személynek és cégnek okozhat akár mindennapi problémákat is.

Emellett az ember teljesítményének, tűrőképességének, szellemi fittségének növelése is rendkívül fontos szerepet kapott, egyre inkább nem mindegy, mit eszünk, hogyan élünk, milyen az általános pszichológiai állapotunk.

A legjellemzőbb (testi - lelki) problémakezelési módok talán az egészséges életmód, természetgyógyászati megoldások és a pszichológia köreibe tartoznak - de számtalan alternatív módszer létezik még, ilyen például a kineziológia - de a pszichoanalízis és a cégek, párok, egyének számára nyújtott pszichológiai tanácsadás talán a leginkább jellemző.

A pszichológiai tanácsadás ma már elég jól kikövezett úton jár, elfogadott "kezelési mód", talán már nem él az emberben az a régi kép, hogy a pszichológushoz csak sérült, és beteg emberek járnak, és talán annyira már nem keverik a pszichológust sem a pszichiáterrel.

Régi ember, új nézőpont

A pszichológia módszereivel feltárhatjuk belső lényünk rejtett zugait, problémáink és félelmeink mélyben meghúzódó, szinte ismeretlen okait - de még abban az esetben is van értelme egy pszichoanalízisnek és pszichológiai tanácsadásnak, ha nincs kifejezett gondunk, problémánk, egyszerűen csak saját magunkat, valamint a társadalomban, vagy társas kapcsolatokban elfoglalt helyzetünket szeretnénk jobban, mélyebben megismerni.

A pszichológus szerepe tulajdonképpen mindezen kérdések tisztázása, vagy éppen felvetése - ezzel tud az embernek segíteni, vagy inkább az emberrel "együttműködni" - arról nem is beszélve, hogy vannak olyan esetek, amikor kifejezetten jól jön egy "kívülálló" személy véleménye, aki nem ismer minket időtlen idők óta, mint családunk tagjai, vagy barátaink és ivócimboráink - így olyan jellegzetességeket vehet észre viszonylag gyorsan, amit más talán nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szólj hozzá, köss belém!