2009. július 29., szerda


A főváros lakói számára a Budai-hegység mellett talán a Dunakanyar tájai a leggyakoribb úticélok, ha túrázásról, kirándulásról van szó. Egyrészt rendkívül könnyen oda lehet jutni, lényegében a fővárosi közlekedéssel a Dunakanyar számtalan része elérhető, például ha egy kis városnézésre vágyunk, itt van Szentendre, ami hévvel alig egy óra alatt megközelíthető, vagy a másik közkedvelt Dunakanyarban fekvő úticél, Visegrád is, bár oda már volánbusszal kell mennünk, ami az Árpád-hídtól menetrend szerint szállítja az utasokat.



Azonban ha kifejezetten a túrázás a cél, kissé beljebb kell merészkednünk. Igaz, számtalan ismert, és kevésbé ismert dunakanyari, pilisi kirándulóhely elérhető az előbb említett településekről, azért mégsem minden. Például egy Dobogókőtől induló túrához még egy buszra át kell szállni, de mindenképp megéri, hiszen onnan könnyűszerrel elgyalogolhatunk a Vadálló-kövekig, vagy a Rám-szakadék felé is. A túrázás ezeken a tájakon többnyire felejthetetlen élményt nyújt a hegyek, erdők barátainak. Jómagam leginkább a sziklás Pilis-csúcsot és a misztikus Holdvilág-árok rejtélyes zugait kedvelem, előbbi esetben Pilisszántóig kell elbuszozni, a Holdvilág-árok megközelítése pedig Pomáz, vagy Pilisvörösvár felől is elérhető.



A Pilis környékén fekvő településeken régi templomokat, többszázéves sírokat, pincéket is meglátogathatunk, emellett több kúria is megtalálható a környéken. A horgászást kedvelőknek ott vannak a Budai-hegység és a Pilis között elhelyezkedő tavak, a Határréti és a Háziréti tó. Ha én a környéken kúriát építenék, egészen biztos, hogy valamelyiküknek a partján tenném, egy szép tájképi kerttel, amit kovácsoltvas kerítéssel látnék el, amit pár méterenként egy-egy díszes oszlop szakítana meg, melyeket szépen befut a borostyán. A kovácsoltvas (leginkább fekete színben) kapuk ráadásul szinte mindig kitűnően illeszkednek a természetes környezetbe, ahogy a faházak is. Igaz, fából épült kúriát itthon még nem láttam, de simán el tudnám képzelni, ahogy Oroszország is telis-tele van klasszikus stílusú faházakkal, melyek soha nem kirívóak a természetes környezetben - miért ne lenne hát tájba simuló a faház a Dunakanyarban is?



Főleg egy szép kilátásra nyíló helyen mutat jól egy ilyen épület, amit ha az ember kellően igényesen építtet. A faablak pedig a legideálisabb megoldás lehet egy farönkből készült házhoz, ami így önmagával, és a tájjal is harmonizál. Régebben egyébként rengeteg szép faablakot láttam a Pilis tájain, szinte bármerre is jártam.

Kesztölc és Esztergom környékén még egy bortúra is szóba jöhet, hiszen ezen a környéken is van bor, persze nem annyira erős borokat kell elképzelni, mint egy balatoni bortúra során megízlelt, vulkáni talajon termett szőlő nedűje, sokkal inkább egy rosé-hoz hasonlatos, fehér- és vörös szőlőből készült, kis alkoholtartalmú "üdítőt".

Visszakanyarodok a Dunakanyar irányába, azon belül is a Duna felé, aminek másik oldalán fekszik a Börzsöny, de előtte még találkozunk a folyót kettészelő Szentendrei-sziget fákkal benőtt világával.



A Börzsöny bizonyos részeibe már leginkább autóval érdemes menni, ugyanis számtalan, szebbnél-szebb részre már elég ritkán jár busz, vagy vonat. Ha nincs autónk, az sem lehet nagy probléma, mivel az autókölcsönzés megoldást kínál a problémára - mondjuk négy fő egy hétvégére simán össze tudja dobni az autókölcsönzés költségeit, ami ilyen módon annyira már nem is lehet vészes, meg aztán egyébként is ki lehet fogni kedvező árú szolgáltatókat is.


Pár ízelítő és kedvcsináló a Dunakanyarhoz:
Információs portál
Flickr - Nagymaros csoport képei