2009. június 12., péntek

Azt hiszem, nem árulok el túl nagy titkot azzal, hogy a fa és a fából készült anyagok továbbra is a legkelendőbb dekorációs és építőipari, lakberendezési kellékek. A műanyag nem szellőzik túl jól, ráadásul többnyire nem is valami esztétikus, egy bútor meg aztán végképp katasztrofális, ha műanyagból készült.



Továbbá a fa felhasználása univerzális, házak építőanyaga, nyílászárók és szekrények, ajtók alapanyaga. A faablak lényegét tekintve nem változott évszázadok óta, előnyeit nem lehet elvitatni.

A faablakok mellett a webdesign szempontjából is előnyös lehet a fa, ugyanis határozottan szép fa háttereket lehet manapság fellelni, de ha kreatívak vagyunk, fotózni is.



... s hogy még látványosabban mutassam be az aratás menetét, néhány videót is mellékelek - jelen esetben a vimeo-n talált videókból.

Harvest 2008 from teweller on Vimeo.



Hyperspeed Harvest from Bert Reimer on Vimeo.



És még egy kombájnos videó egyenesen Lengyelországból, a livevideo.com videómegosztóról - ezúttal egy hamisítatlan oldschool kombájnt láthattok.



Búcsúzóul pedig a traktorokat se hagyjuk ki, hiszen a végén még megsértődnek, pedig nekik sem kisebb a szerepük a mezőgazdaságban, ráadásul többféle pályázat is létezik a traktorok beszerzésére éppúgy, mint földmívelési támogatásra, üzemanyagra, illetve pályázni lehet a kombájnokra is, és persze állattenyésztési támogatásra szintén - bár sokáig úgy volt, hogy idén nem lesz reá lehetőség.

John Deere traktorok a slideshare prezentációi között:

Ma már egyszer említettem, hogy itt a nyár, bár szerintem ezt mindenki tudja enélkül is... nem baj, az a lényeg, hogy hamarosan itt az aratás, már ha egyáltalán lesz szem a búzakalászokban. Ezért úgy gondoltam, bemutatok pár mezőgazdasági, valamint szállítási munkákat végző gépet, néha egy kis időutazást téve a nyolcvanas évek környékére.

Hagymakombájn:


Claas Dominator búzakombájn
:



A következő hónap tehát a betakarítás ideje, amikor a kenyérrevaló kerül a kombájnok vágóasztalának a terítékére.

Szőlőkombájn:


Nagypapa kombájnja, a cséplőgép:



A kombájnok az aratás után - legalábbis régen így volt - többnyire IFA teherautók platóiba ürítették a kicsépelt gabonát.

A konténerek és a törmelék jó öreg szállítója: az IFA




Ezek a városban is jól ismert Ifák, melyek leginkább talán jószagú, narancssárga szippantókocsik és a konténer szállítás révén lehetnek ismerősek a nagyérdemű számára. Viszont, ha a konténert levesszük, marad egy csupasz Ifánk, amivel a szállítás minden más ágazatát művelhetjük ezek után.

Itt a nyár, talán megérleli a szőlőt is, aminek őszre meg lesz az eredménye: a zamatos magyar bor! Bár az utóbbi időben kifejezetten sörös vagyok, viszont a jófajta magyar bort sem vetem meg, főleg őszidőben, amikor az ízletes nedű és a természet rozsdás színei egymással harmonizálva sajátos atmoszféra teremtésére képesek.



Borvidékünk van egy pár, viszont, mivel itt a nyár, a fürdés és a nyaralás ideje, mindenkinek eszébe jut a Magyar Tenger, a Balaton nyílt víztükre. A Balaton pedig borral jár (bár nem abból van), a környék pedig telis-tele van bortúrákra alkalmas helyekkel, szőlőhegyekkel. Ilyen például a látványos bazaltorgonákkal ékeskedő Badacsony.

Persze bor nem csak erre terem, hanem Keszthely környékén is, ahol szintén sok jó bortúra, borkóstoló vár a jót és a szépet kedvelő emberre. Éljünk is vele!



Azt eddig is tudtuk, hogy odafent más méretekkel kell számolnunk. Azonban az alábbi videó ezt rendkívül jól implementálja is nekünk!



Az alábbi videón pedig maga a Halálcsillag, hatalmas pályán mozgó Nibiru ábrázolása, története látható. Talán már az ókorban is a 10. bolygónak tartották, és bizonyos elméletek szerint meglátogat minket a közeljövőben...

A lakberendezés folyamata számos mozzanatot és részmunkát rejt magában. Természetesen a legfontosabb a megfontolt tervezés, ami nélkül az egész nem sokat ér.

A hely felmérése, a szoba- és egyéb lakrészek mérete, megvilágítása alapvetően meghatározza a lakberendezés menetét, a további munkafolyamatok menetét. Nyilvánvaló, hogy egy sötét, külső fényben hiányt szenvedő lakásban nem fogunk az ablakra szürke sötétítő függönyöket helyezni, ahogy egy túlságosan világos szobába sem a leginkább fényáteresztő anyagokat használjuk.

A színekkel való játék lehetősége azonban végtelen, a témában jóformán nincs is lehetetlen, az ember kreativitása szabja csak meg a határokat, melyek mint tudjuk, a végtelenségig tágíthatóak.



A megfelelő harmónia kialakításában pedig az alábbi kellékeket, lakberendezési és funkcionális elemeket emelem bejegyzésem élére:

Remélem, jó kis ízelítőt adtam ezzel a bejegyzéssel minden lakásfelújítás, netán építkezés idején lévő olvasónak a gazdasági világválság kellős közepén.

Természetesen, mint már említettem, a fantázia és a kreativitás a legelső szempont, így a feng-shui és társaitól kezdve az egyedi díszítésekig mindent ki lehet, és ki is érdemes próbálni. Jómagam a kövek, kristályok, gyökerek, fakérgek és csigák, kagylók gyűjtögetésére buzdítok mindenkit, hiszen ezek mind számtalan lehetőséget nyújtanak a fantáziadús "élőhely-kialakításhoz" és a színes, ingergazdag élethez.



És ne felejtsétek: tegyetek szőlőtőkét az akvárium vizébe!

Bútorok, tervrajzok, lopott inspirációk és dekorációs ötletek a lakberendezéshez pár képbe foglalva.





Utóbbi időben jómagam teljes mértékben térképfüggővé váltam, amit a nem túl rég beszerzett Nokia telefonom és a különböző webes térképek rendszeres bújása csak egyre erősebbé tett.

Tényleg, a felhozatal óriási, az alapokra (GoogleMaps, Yahoo, OpenStreetMap) a különböző API-k által létrehozható (és létrehozott) számtalan alkalmazás jóformán elkápráztató. Gondoljunk csak az alábbi, ismertebb, közösségi alapon működő térképes rendszerekre, ahol például utazásainkat dokumentálhatjuk, képeket helyezhetünk el, vagy saját térképeket csinálhatunk:
Aztán, ha ez nem elég, itt van még számtalan térkép egy jó kis litán:
Ha már ennyit emlegettem a térképeket, be is ágyazok ide egyet, ami miért ne legyen pont Budapest?


Nagyobb térképre váltás

A térképeknek azonban vannak hagyományos, papír változatai is, méghozzá azon a területen is nagy a fejlődés, ugyanis számtalan tematikus térkép kapható manapság, például egy térkép webáruház kínálatában.

A blog neve azért lett Budapesthez kötve, mert budapesti bloggerek vagyunk. Viszont ez közel sem jelenti azt, hogy csak, és kizárólag Budapesttel kapcsolatos témákban fogunk írogatni, bár nagyobb esély van rá, hogy amennyiben a hétköznapjainkban találkozunk valamivel, az a fővárosban történt velünk.

Igazi terepünk azonban a web, minden bizonnyal sok weboldalról fogunk beszámolni, hiszen érdeklődési körünk jelentős részét lefedi az internet. Ami, ugyebár nem köthető igazából se városhoz, sem pedig országhoz.

Lehet, sok fotó lesz majd errefele, talán screenshotok és weboldal bemutatók, talán ömlengések és egoblogok, de az is lehet, egyik sem. Mert: ahogy esik, úgy puffan!

Legyen elég a bemutatkozásból, csapjunk bele, döngessük meg a nyitott kapukat!